Kdo Reservando vymyslel a proč?

Za rezervačním systémem Reservando, který zpříjemňuje každodenní fungování stovkám českých škol, stojí dva IT specialisté. Autorem myšlenky je vývojář softwaru Ondřej Šibrava, po čase se k němu přidal vývojář webových aplikací Pavel Ivon. Oba jsou absolventy ČVUT a Soukromé střední školy výpočetní techniky, oba jsou jejími současnými pedagogy.

Co je posláním online nástroje Reservando?

Ondřej Šibrava: Zefektivnění, zorganizování časů činností a procesů, v podstatě pro školu běžných akcí, které musí během roku odbavit.

Pavel Ivon: Jde nám o to, zpříjemnit život jak školám, tak rodičům a žákům. Dokud nejdete třeba k zápisu do 1. třídy, neuvědomíte si, jak obvykle probíhá. Stojíte spolu s patnácti dalšími dospěláky a patnácti dětmi v různém rozpoložení na školní chodbě, nevíte, jestli přijdete na řadu za pět minut, nebo za hodinu, paní učitelka je z toho stresu mírně nerudná a celá ta atmosféra vůbec nikoho netěší. Školy, které umožňují rodičům rezervovat si čas předem, zvládnou tak organizačně náročnou akci v klidu. To je posláním systému Reservando.

První verzi systému jste vlastně ušili na zakázku, dá se to tak říct?

Ondřej Šibrava: Ano, ten popud přišel ze základní školy, vedle které sídlí naše střední škola. Máme spolu dobré vztahy. V roce 2015 za mnou přišli s dotazem, jestli neznám nějaký nástroj, který by jim pomohl zefektivnit a zpřehlednit zápisy. Prozkoumal jsem, co je k mání, ale nenašel nic jejich potřebám vyhovující. Takže jsem řekl, že není problém něco takového vyrobit. Systém jsme zprovoznili, odladili nějaké ty mouchy a nasadili.

A on se osvědčil.

Ondřej Šibrava: Škola byla nadšená, rodiče spokojení. A já si uvědomil, že určitě není jediná, které může Reservando pomoct. Trošku jsem ho zobecnil, zformalizoval a začal pozvolna pouštět dál. Školám se líbil, dával jim smysl. Rozvíjel jsem ho na základě jejich požadavků a asi po dvou letech oslovil Pavla, aby do něj vnesl svůj pohled a pomohl ho zase posunout.

Pavel Ivon: S Ondřejem jsme si sedli a nadhazovali různé nápady, promýšleli, jak Reservando dostávat do škol, jak ho lépe propagovat. Myslím, že pro Ondru to byl moment, kdy si mohl o systému popovídat s někým, kdo do něj viděl i technicky, začali jsme vymýšlet nové funkce, testovat je…

Jak vznikl název Reservando?

Ondřej Šibrava: Hledal jsem snadno zapamatovatelné jméno, které na první dobrou prozradí, oč jde. Slovo rezervovat jsem zkoumal v různých jazycích, a nakonec z toho vyšlo Reservando. Drobný, rychlý průzkum potvrdil, že je srozumitelné a nikdo ho ještě nepoužívá.

Co se od té doby změnilo?

Ondřej Šibrava: Výhody Reservanda zůstávají stejné. Rozšířili jsme ale portfolio akcí, které s ním školy zvládnou organizovat. A taky samozřejmě přibylo uživatelů. Dneska jde o víc než 250 škol a třeba loni, v době zápisů do 1. tříd, bylo vytvoření téměř 15 tisíc rezervací.

Pavel Ivon: Je dobré zmínit, že počátky byly dost hektické, systém se měnil evolučně. Jak v něm bylo víc a víc škol, přibývaly požadavky na - někdy dost specifické - úpravy. Bylo poměrně komplikované je do systému zapracovávat a unifikovat tak, aby dávaly smysl i ostatním a byly jednoduše vysvětlitelné. Na druhou stranu jsme měli perfektní příležitost zjistit, co přesně školy v rámci svých rezervací potřebují a přidat funkce, které by nás dva nenapadly.

Vždycky jste na ty úpravy měli stejný názor?

Ondřej Šibrava: Máme velice podobné myšlenkové pochody. Když přišel nějaký střet, vyložili jsme karty na stůl a hledali nejlepší řešení.

Pavel Ivon: Naše rozhovory jsou takové brainstormingy, proběhne nějaká diskuse a oba jsme schopni přijmout ve finále argumenty, které mají platnost. Software vždycky děláte pro uživatele, takže za ním musíte vidět jeho spokojenost.

Dostáváte pozitivní zpětnou vazbu často?

Ondřej Šibrava: Myslím, že přiměřeně. Největší radost mám ve chvíli, kdy někdo ocení, jak jednoduchý ten systém je, že mu úplně vyhovuje a doporučí ho dál. Cítím vůči našim zákazníkům velký závazek, takže i když se bezprostředně po spuštění neozvou, vnímám to tak, že jsou spokojení.

Pavel Ivon: Mám to velmi podobně. Párkrát do roka, zvlášť po větších akcích typu zápisy, se ozve paní, která je měla ve škole na starost, a poděkuje, že všechno klaplo. Najde si chvilku, aby zvedla telefon, nebo napsala mail. To jsou ty okamžiky, kdy si můžeme říct, že co děláme, má smysl.

Býváte překvapeni?

Ondřej Šibrava: Vlastně ano. Nedávno jsme koukali, k čemu všemu školy Reservando využívají. Kromě zápisů, třídních schůzek, konzultací a podobně třeba i na pronájmy tělocvičen, vytížení učeben, školení…

Pavel Ivon: Jsou to věci, které nás původně vůbec nenapadly. Některé školy s Reservandem dokážou pracovat krásně dynamicky. Vidíme, že je práce v systému baví, chtějí ho používat a aplikovat na co největší počet případů. A často se taky někdo ze školy ozve, že zprovoznění je tak jednoduché, že si všechno zvládl nastavit sám. I když každému uživateli samozřejmě nabízíme pomoc.

Proč vlastně učíte?

Ondřej Šibrava: Chci předávat svoje znalosti, vědomosti. A pak mívám radost, když se od kluků taky něco dozvím. Jsem poměrně pověstný svou náročností, na druhou stranu není výjimkou, že studenti přijdou po maturitě poděkovat, ocení, co u nás získali a můžou zúročit na vysoké škole.

Pavel Ivon: To jsou skvělé chvíle. Zní to možná jako klišé, ale oni se opravdu vrací a třeba řeknou: díky, měl jste pravdu, byť jsem si myslel, že tohle není pro mě, dělám přesně to, co jste nás naučil.

A proč právě na pražské Soukromé střední škole výpočetní techniky?

Ondřej Šibrava: Mám tu školu rád. Nejen proto, že jsem ji sám vystudoval, ale i kvůli jejímu přístupu k informačním technologiím, atmosféře, kolegům a studentům. Jsem tady 11 let a pořád je to fajn.

Pavel Ivon: Jednou z mých motivací, proč posledních 12 let učím zrovna tady, je potřeba vrátit téhle škole, co mi dala. Díky ní jsem byl úspěšný na vysoké, zůstal v oboru a dělám, co mě baví. Navíc je prostě skvělé komunikovat s mladými lidmi, mají přístup k novým zdrojům informací, nové pohledy na obor a spoustu elánu. Vlastně bych řekl, že i Reservando díky tomu pořád roste.

Zaujal vás rezervační systém Reservando?